Leeftijdsbewust personeelsbeleid

Ruggensteun bij je zoektocht naar een job

Actief 50+

Je bent 50-plusser en vindt niet meteen een nieuwe job. Aarzel dan niet een beroep te doen op gespecialiseerde begeleiding: actief 50+.
Via dit systeem begeleidt de VDAB je intensief en op maat in je zoektocht naar werk.
Onder andere gesprekken met een 50+-consulent of deelname aan de 50+-club staan op het programma.

Meer informatie lees je op de website van de VDAB.

In onderstaand filmpje vertelt vijftigplusser Marie-Anne hoe VDAB haar via de 50+-club aan werk hielp.

Jobcoaching

Heb je al een vacature op het oog, maar wil je graag ondersteuning tijdens het solliciteren en je eerste maanden op de werkvloer? Doe dan beroep op jobcoaching bij de VDAB. Je krijgt er ondersteuning van een trajectbegeleider en een jobcoach van sollicitatie tot aanwerving. 

Activa voor 45-plussers

tn_De_Touter_05Met deze maatregel laat de RVA je herintrede op de arbeidsmarkt vlotter verlopen.

Je toekomstige werkgever moet dan minder werkgeversbijdragen betalen aan de sociale zekerheid. Bovendien krijg je als werknemer een werkuitkering van de RVA. Je werkgever kan deze uitkering in mindering brengen van het te betalen nettoloon.

Meer info over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je hier.


IBO-interim

IBO-interim is een variant op de Individuele Beroepsopleiding (IBO). In dit systeem krijg je begeleiding en training op de werkvloer. Na deze opleidingsperiode is je werkgever verplicht om je aan te werven voor onbepaalde duur.

Specifiek aan IBO-interim is dat het zich richt naar drie doelgroepen: werkzoekende 50-plussers, personen met een arbeidshandicap en allochtonen.

Bovendien moet de IBO voorafgegaan worden door een periode van uitzendarbeid van maximum 8 weken. Meteen daarop volgt een individuele beroepsopleiding bij dezelfde werkgever (voor maximum 26 weken).

Het voordeel is dat je kunt groeien in je job.

Meer info over de twee systemen (IBO en IBO-interim) vind je op de site van de VDAB. Bellen kan ook naar het gratis nummer 0800/30 700 (elke werkdag van 8 tot 20 uur).

Een individuele beroepsopleiding of IBO is voordelig voor werkzoekenden Ún werkgevers.

naar boven